BITS&PIECES

Nasvet arhitektke

October 2, 2015

Tokrat sem prosila mojo prijateljico Tamaro, da pomaga svetovati vsem mamicam pri urejanju sobe za otroka. S Tamaro sva se poznali še preden sva pričeli dobro tvoriti stavke. Sva namreč sosedi, skupaj sva obiskovali vrtec in osnovno šolo. Kako dobro imam še danes pred očmi tisto sliko iz vrtca, ko smo se fotografirali, na kateri se edini objemava in do ušes smejiva. In takih fotografij je še nekaj iz kasnejšega obdobja. Po izobrazbi je diplomirana arhitektka in mi vedno priskoči na pomoč, ko potrebujem nasvet o opremljanju doma. Idej ji ne manjka. Tukaj njena stran.
Trenutno je zelo zaposlena s projektom Arhitekturni nasvet, kjer z ostalimi strokovnjaki svetuje o urejanju prostora. Ekipi lahko sledite tudi na Instagramu.

Pa poglejmo, kaj pravi 🙂 Kliknite na obarvan del besedila za primere.

Otroška soba oz. otrokova soba

Kako opremiti sobo našega otroka? Vprašanje, s katerim me kot arhitektko zadnje čase velikokrat okupirajo stranke in znanke.
Problematiko sem načela že v naslovu. Moje izkušnje so namreč take, da večina mamic pri opremljanju otroških sob poskuša izživeti svoje sanje o tem, kakšna naj bi soba bila, pri tem pa pozabljajo, da bo ta prostor uporabljal nekdo drug, ki bo iz leta v leto bolj samosvoj,  spreminjala se bodo ne samo njegova hotenja temveč tudi potrebe.Otroci rastejo zelo hitro. Vsakih nekaj let doživijo pomembnejšo spremembo v biološkem in psihološkem razvoju (dojemanje barv in oblik, shodijo in spregovorijo, vključevanje med vrstnike v varstvu, šola, prva zaljubljenost in adolescenca, srednja šola, ljubezenske tegobe, prevzemanje odgovornosti, študij). Vse to se seveda odraža v njihovem trenutnem jazu.  Zato je pametno že v začetku dobro premisliti, da bomo sobo opremili tako, da bo rasla in se razvijala skupaj z otrokom, kar nam bo kasneje prihranilo kar nekaj denarja in časa. Namesto da vsakih 5-7 let, ko otrok preraste opremo in igrače v svoji sobi, kupujemo vse na novo, kupimo že v začetku nekaj osnovnih kosov pohištva (postelja, omara, luči …), ki so nevtralnih (primer tudi tukaj) oblik in barv, barvitost in igrivost sobe pa pričaramo z raznoraznimi dodatki, kot so stenske poslikave in nalepke, blazine, posteljnina, zavese in multifunkcionalni kosi pohištva (primer tudi tukaj). Vse to je danes množično dostopno in cenovno ugodno.

Tamara, hvala za te nasvete! Upam, da pridejo komu prav.
Naslednjič  sledijo nasveti, kako opremiti  sobo za malčka.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply