BITS&PIECES

Pišemo pisma in voščilnice

December 2, 2015

To je za vse tiste, ki boste letos napisali voščilnico ali dve. Mogoče celo pismo. V slovnično pravilnem slogu. A ni lepo prejeti pošto, ki je tudi slovnično pravilno napisana? Zagotovo se vsako leto vprašate, kako je že, a je božič z malo ali veliko začetnico? Vem, da se tudi pri meni verjetno pojavljajo napake, a se trudim. Zelo težko berem besedila, ki so napisana v pogovornem jeziku. Še telefonska in elektronska sporočila se trudim pisati pravilno, pa četudi jih pošiljam svojim najboljšim prijateljicam. Ja, vedno ni tako, a spet, se trudim 🙂 Ker opažam, da osnovnošolski otroci vse manj berejo, vse več pišejo pogovorno in tudi starši jim tako odgovarjajo in otroci enostavno ne znajo pravilno zapisati povsem preproste besede. Torej tukaj tri stvari, ki pridejo decembra v poštev:

Praznike pišemo z malo začetnico (izjema so tisti, ki so izpeljani iz osebnih imen ali priimkov, kot na primer Prešernov dan), torej božič in ne Božič; novo leto in ne Novo leto!

Če bi kdo rad napisal kaj o darilih in je zbegan: božična darila so z malo začetnico!

Mesec december se kot pridevnik piše brez e: decembrski in ne decemberski!

Če je kdo ob pisanju še vedno zbegan, imam preprosto rešitev, zapišite besedilo z velikimi tiskanimi črkami 🙂

Navada je, da napišemo Želimo vam vesel božič in srečno novo leto! Prepisan verz ni slaba ideja, a fino je, če dodamo stavek ali dva, ki sta osebna. Recimo, oseba se želi odpovedati sladkim stvarem: Želim ti močno voljo, da se upreš čokoladi. Verjamem v tebe! Ali pa za tiste, ki iščejo tisto pravo osebo: Želim ti čim več neprespanih noči zaradi  žuriranja in flirtanja z nadvse čednimi samskimi in neverjetno dobrimi plesalci! In zakaj ne bi za spremembo napisali: Želim ti boleče mišice od smejanja in objemanja!

Meni pa bo mogoče kdo napisal: Želim ti, da se končno skorajžiš in se povsem flegmatično odpraviš v mesnico po meso! Ne skrbi, tokrat bo šlo kot po maslu. P. S. Očala in telefon lahko pustiš doma!

Veselo pisanje želim in upam, da napišete čim več pravih želja!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply