FOOD&DIY

Ingverjev napitek

February 24, 2016

Mislim, da še nisem pozna, če objavim moj recept proti prehladu. Če se ne motim, pijem ta napitek že 4. leto. V vseh teh letih me je pustil na cedilu mogoče trikrat. Kar je malo. Recept pa mi je zaupala prijateljica in bivša sodelavka Lucija. Hvala ti še enkrat!
Ko sem delala v vrtcu in sem prvo leto imela otroke v jaslih, sem bila ves čas prehlajena. Prav dejansko ves čas. Gospa iz lekarne se mi je že smejala, ko me je videla. Mislim, da je imela pod mizo že vnaprej pripravljeno vrečko z zdravili za mene. To je bilo noro! Saj veste mali otroci so ves čas nekaj smrkavi, včasih jim tisti smrklji visijo do hlač (in ne pretiravam), potem se z roko obrišejo, da vse razmažejo po obrazu in se veselo stisnejo k dragi vzgojiteljici. Ali pa tista, ko stoji 5 cm od tebe in veselo čihne v tvoj obraz. Jupi jej!
Torej, potem je prišla Lucy in mi spremenila življenje 🙂 Pa je res. Midva z možem zjutraj najprej spijeva za požirek ali dva tega napitka. Med zimskim časom vsak dan, preostali del leta pa kakor kdaj, recimo da parkrat na teden.

Kaj potrebujete:
-limone
-ingver
-med
-vodo
-prazne steklenice

Govorim na pamet, vse mora biti približno enake količine. Torej limonin sok 1 liter, pa ingverjev sok 1 liter, pa med 1 kg (jaz ponavadi dam polovičko, odvisno, koliko bi radi, da je sladko) in vode tudi 1 liter. Mi imamo tako super napravo, ki ingver tako dobro zmelje in ožame, da na koncu ostanejo samo laski. Če koga zanima znamka, lahko pogledam.
Med morate na koncu dobro premešati. Nič pa ne smete segrevati na štedilniku. Saj veste vitamini in visoke temperature baje ne gredo skupaj. Še med izgubi svoje dobre lastnosti, če ga damo v prevroč čaj.

Jaz sem se tega okusa že navadila. Prijatelji, ki so ga prvič poskusili, pa so se pačili in pretegovali na vse možne načine 🙂 Torej, zadeva je res močna! Tudi če imate več kot 100 kg in lahko premikate avtomobile, ta reč vas bo zmetala. To je zagotovo. Je pa vredno!

Napitek potem shraniva v hladilniku. Na dnu se vedno nabere usedlina, zato steklenico pretresem, preden nalijem v kozarce.

Na čim manj prehladov!

Ima kdo od vas še kak zanimiv recept?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply