BITS&PIECES

Roza oktober

October 19, 2016

Mesec oktober je mesec osveščanja o raku dojk, prijelo se ga je tudi ime Roza oktober. Zagotovo ste v zdravstvenih domovih ali na ulicah mest zasledili roza pentljice. Jaz sem jih doma naredila kar sama. Rada bi, da bi tudi moja fanta vedela več o tem. Da bi skupaj živeli zdravo, pazili na sebe. Da bi me opominjala, naj res vsak mesec opravim pregled dojk. Da bosta vsak dan rekla, kako sta srečna, da me imata. Zdravo.

Ja, tokrat je govor o meni. Ženski. O vseh puncah.

Poznate mogoče katero, ki ima raka na dojkah, ga je prebolela ali mogoče celo izgubila bitko z njim? Jaz ne poznam nikogar, a statistika kaže, da je teh žensk vse več.

Zelo je pomembno, da se punce redno samopregledujemo! In sicer vsak 7. do 10. dan po začetku menstruacije! Tukaj si lahko ogledate posnetek pravilnega pregledovanja.

Mobilne aplikacije so pa zakon! Tudi za pregledovanje obstaja ena, in sicer Breast Test, ki vas opominja na pregledovanje! Takoj, res takoj si jo naložite! Našla pa sem še eno aplikacijo, in sicer Think Dirty, s katero poskenirate kozmetične izdelke, aplikacija pa vam sporoči stopnjo tveganja za vaše telo. Pa saj vse vemo, da je večina kozmetike ena sama kemija, ki diši na tisoč in en način. Ne, hvala! Si me že predstavljam v eni izmed naših večjih kozmetičnih trgovin, kako s telefonom skačem od izdelka do izdelka 🙂

Kaj lahko punce še storimo, da ostanemo zdrave (tu najdete dobre smernice):

  • cigaretam recite adijo, bye-bye, sajonara, Aufwiedersehen, Tschüss
  • alkohol na minimum
  • uživajmo šampinjone
  • smo redno telesno aktivni
  • uživajmo vitamin D – a. k. a. The Sun
  • uživajmo veliko sadja in zelenjave (jabolka, brokoli, zelje, cvetača, ta seksi brstični ohrovt, stročji fižol)
  • uživajmo ribje olje

Torej punce, a ste ZA: da začnemo z rednimi samopregledi? Da si naložimo aplikacijo, da nas bo na to opominjala? Da partnerju naložimo to nalogo, naj nas opominja? SMO? SMO!

Ostanite zdrave!!!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply