BOOKS

Danska vzgoja

January 5, 2017

Nisem prav velik zagovornik knjig ali branja forumov, kar se tiče vzgoje. A priznam, da včasih pa pride kak nasvet še kako prav, sploh če ti odpre oči in začneš razmišljati na drugačen način. Doma imam sicer kar nekaj knjig o vzgoji, nekaj sem jih celo prebrala. Še za rojstni dan sem si lansko leto od prijateljic zaželela eno, ki sem jo našla na spletu (in je še nisem prebrala :). Če preberem kak blog mamice in njene nasvete, potem si knjigo hitro zapišem.

Tudi tokrat je bilo tako. Avtorico sem našla na nekem blogu, kjer gostuje, in sem najprej brala le njene članke. Potem pa sem knjigo kar naročila. Govorim o Američanki, ki je poročena z Dancem. Ona v knjigi The Danish Way of Parenting opisuje svoja lastna opažanja pri možu in vzgoji njunih otrok. Kaj je ona opazila in zakaj je pričela raziskovati Dance in njihovo vzgojo. 

To, da so nam Danci lahko za vzor, nam je (mislim) vsem jasno. Na različnih nivojih, najsi bo to šolski sistem, rokovanje z odpadki ali pa odnosi. Jessica pove, da je dokazano, da so Danci leta zapored najsrečnejši ljudje na svetu! In to, da smo srečni, vsekakor vpliva na naše doseganje ciljev in dobrobit v družini in skupnosti. 

Avtorica v knjigi govori o šestih pomembnih stvareh, ki jih Danci delajo drugače oziroma zaradi katerih so njihovi otroci najsrečnejši ljudje na svetu.

Med drugim je tu igra, ki je izrednega pomena za razvoj. In igra ne pomeni gledanje televizije ali igranje kitare, temveč igra, na tleh s kockami npr. Kdaj ste nazadnje rekli prijateljici: ta vikend se bo pa naš otrok igral. Ne, starši vedno delamo ene načrte, kam vse bomo šli, katere dejavnosti bomo z otrokom obiskali (ali jih bo sam, da bo čas za kavo). Napaka! Otrok potrebuje igro! Poleg tega starši čutimo ta tekmovalni pritisk, da mora otrok že znati brati IN računati še pred vstopom v šolo. Zakaj?!?! V knjigi je dokaz, da bo otrok v tistem letu verjetno res najbolje bral od sošolcev, a čez nekaj let se to izenači. Mi pa smo mu vzeli čas za igro. Zakaj že? Ne boste verjeli, Danci imajo v svojih šolah celo programe, ki spodbujajo k igri, k preprostim skrivalnicam npr. 

V knjigi je ogromno stvari, ki vam bodo odprle oči. Za eno objavo je kar preveč, se bojim, da ne boste vsega prebrali 🙂 Če želite, da pišem še o tej knjigi, pa javite. O knjigi lahko povem, da mi je prav vse všeč, sploh pomembnost družine in druženja ter to, da je tudi otroku treba stvari prikazati na realen način in jih ne olepšati. Če volk poje babico, jo pač poje; če ima film žalosten konec, še ne pomeni, da ga ne bomo predvajali otroku. To je življenje, prej ko jih navadimo, lažje bodo zaplavali v svet! Celofan naj ostane za darila. 

Svetujem knjigo, svetujem vsaj brskanje avtorice po spletu in njene članke, da dobite predstavo.

Happy reading!

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Monika January 7, 2017 at 23:17

    Super objava Marusa. Tudi sama prezivela kar nekaj casa na danskem, in se strinjam z napisanim. Vsekakor preberem knjigo. ?? Hvala ti!

    • Reply hipadmin January 8, 2017 at 13:28

      Monika, hvala! Vesela, da ti še uspe priti na moj blog, res! No, vidiš, tega pa nisem vedela, sicer bi lahko tudi tebe vprašala za mnenje … Pozdravček*

    Leave a Reply