BITS&PIECES

Inavguracije ZDA

January 18, 2017

Ta petek je za Američane, verjetno lahko rečemo kar za celoten svet, pomemben dan! V petek bo slovesni začetek predsednikovanja Donalda Trumpa, ki bo kot 45. predsednik ZDA prisegel na Sveto pismo.

Ste opazili, da po spletu že krožijo razni protesti, da ogromno blogerk žaluje za Obamo in se niti malo ne veseli tega petka in naslednjih let? Noro! Tokratni bodoči predsednik buri duhove. Res me zanima, kako se bodo odvijali njegovi prvi dnevi in prve odločitve.

Tako kot smo z zanimanjem gledali slovesnost in prisego prvega temnopoltega predsednika pred leti, bomo tokrat gledali zaradi drugih razlogov. Morda bo nekdo želel videti, kaj bodo Trumpovi lasje počeli v vetru in mrazu, spet nekdo drug, kako bo Melania oblečena, pa katere znane osebnosti se bodo izpostavile na Trumpovi strani, ali pa kaj bo priletelo iz njegovih ust. Napetost narašča.

Sem pa našla nekaj zanimivih, nenavadnih in celo smešnih prigod s te pomembne slovesnosti v preteklosti ZDA.

Tile so mi bili najbolj všeč:

  • Včasih ljudje sploh niso vedeli, koga volijo. V smislu, kako je ta oseba videti. Tako je leta 1849 nekdo v množici komentiral o Zacharyju Taylorju: “Sploh ni tako grd, kot sem si predstavljal!”.
  • 20. januarja je velika verjetnost, da bo vreme slabo. Leta 1841 je bil William Henry Harrison brez plašča in brez klobuka. Govor je imel dolg uro in pol. Potem je zbolel in čez mesec dni umrl. 
  • Temperature so ponagajale tudi leta 1873, ko so zmrznili glasbeni instrumenti, omedleli so kadeti in zmrznili kanarčki, ki naj bi peli.
  • Ko je leta 2009 Obama zaključil svoj inavguracijski govor, ga je njegova 7-letna hči pohvalila z besedami :” To je bil pa dober govor, očka!”.

 

Zanimivo, kajne? Za vse nas, ki nas ta dejstva zanimajo, je tu knjiga jupi.

 

Lepo sredo želim!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply