BITS&PIECES MOTHERHOOD

Kahlica

March 10, 2017

Pred nekaj dnevi sem naletela na članek z naslovom Nevarnosti prezgodnjega odvajanja od plenic in ko sem ga prebrala, sem rekla: aleluja! 

Končno naletim (brez iskanja) na tak članek in ne na tiste, da moramo čim preje začeti, najbolje, da že kar takoj v porodnišnici. Teh člankov je ogromno, mamice smo kar bombardirane z vseh strani. Pa sploh ne samo na spletu. To, da otroke oziroma dojenčke silimo v vse možne samostojne zadeve in to čim hitreje, je že prav noro in počasi postaja povsem “normalna” stvar! 

Ko se otrok rodi, ga že skoraj vpišemo na faks, ga pošljemo na avtobus do Ljubljane samega in tudi na občino, naj si kar sam uredi svoje dokumente. Preje, bolje za starše! Opažam, da tudi okolica pričenja tako razmišljati. Tako greva k zdravniku pa mi sestra tam reče, oooo vaš je pa še v plenicah. Greva po cesti, pa mimoidoči reče, a ima mar še plenice. Greva domov k starim staršem pa spet poslušam te opazke. Se vpiševa v vrtec, greva na dan odprtih vrat in spet se pojavi vzgojiteljica, ki komentira njegov vstop septembra in nedirektno omeni, da bi bilo fino, če bo prišel brez plenic. Aja, sin je star 2 leti in pol in ima plenice. In kot lahko razberete, se midva z možem ravno ne obremenjujeva s tem, kdaj se bo odvajal, ali sva že prepozna itd. 

Starši najbolj poznamo svoje otroke, midva sva najinega že večkrat nagovarjala na kahlico in stranišče, pa mu pač ne diši. 

Ta članek pa govori ravno o tem, da je velikokrat prezgodaj. Tudi nam nihče ne narekuje točno uro, kdaj moramo na stranišče, mi pa zahtevamo od otroka, naj sedi in NAJ lula/kaka. In prav ogorčena sem, da so eno punčko zavrnili v vrtcu, ker je bila stara 3 leta in še vedno v plenicah. 

Mogoče je tam zunaj kaka meni podobna mamica, ki vidi, da otrok pač ni pripravljen, okolica pa pritiska nanjo, da je že čas. Zato objavljam ta članek, v pomiritev, da smo samo ljudje, da so otroci otroci in da naj tako ostane.

Torej najin sin bo mogoče do septembra brez, mogoče pa, da celo ne bo. V osnovno šolo bo šel brez plenic in brez dud. A še ne veste, ja tudi dudo ima za spanje, celo tri v postelji. Pa že načenjam novo temo, podobno tej in trapastim pritiskom iz okolice. Drugič!

 

 

Zgoraj napisano je izključno moje mnenje; vse starše in njihove odločitve spoštujem in se vanje ne vmešavam in jim ne sodim! 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply